Echo onderzoek

Er worden tijdens de zwangerschap verschillende echo’s gemaakt. Rond de 10 weken wordt de eerste echo gemaakt. Deze echo wordt ook wel de termijnecho genoemd. Tijdens deze echo wordt er gekeken of de zwangerschap intact is en de zwangerschapstermijn wordt vastgesteld. Het komt helaas nog wel eens voor dat er sprake is van een miskraam, zonder dat de zwangere dit heeft gemerkt.

De zwangerschapstermijn wordt mede bepaald door de eerste dag van de laatste menstruatie en uw menstruele cyclus. Aan de hand hiervan berekenen we de zwangerschapsduur. Het is dus heel belangrijk dat u deze gegevens goed noteert en tijdens uw eerste bezoek meeneemt.

In sommige gevallen zullen er tussendoor extra echo's worden gemaakt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de baby te groot of te klein lijkt. De grootte moeilijk is vast te stellen of er aanhoudend bloedverlies is. Aan het eind van de zwangerschap kan het soms moeilijk zijn om vast te stellen hoe het kindje in de baarmoeder ligt. Dit is belangrijk voor de bevalling dus zal er een echo gemaakt worden om de ligging met zekerheid te kunnen vaststellen.