Wanneer bellen

Voor 37 weken moet u altijd meteen bellen met weeën, bloedverlies of vruchtwaterverlies. Vanaf 37 weken willen we graag gebeld worden bij:

Weeën
Als u 1 uur lang weeën hebt om de 4 á 5 minuten die minimaal een minuut aanhouden.

Vruchtwaterverlies
Dit merkt u, doordat er plotseling een golf(je) (vrucht-)water komt. Een andere mogelijkheid is, dat uw ondergoed doorlopend een beetje nat wordt. Bewaar altijd alles wat nat is geworden (verbandjes, ondergoed etc.) in een plastic zakje. Probeer als het mogelijk is een paar druppels vruchtwater op te vangen, bijvoorbeeld in een glas. Als ’s nachts de vliezen breken en het vruchtwater is helder van kleur (of soms wat rozig met witte vlokjes) en het hoofdje is goed ingedaald dan bel je ons rond 8 uur ’s ochtends. Overdag altijd graag even laten weten dat de vliezen gebroken zijn.Als het vruchtwater groen of bruin van kleur is moet u altijd direct (dus ook ’s nachts) bellen. Indien het hoofdje niet goed ingedaald is in het bekken (dit wordt duidelijk tijdens de controles vermeld) moet u bij gebroken vliezen gaan liggen en direct bellen.

Bloedverlies
Bij helder rood bloedverlies moet u contact opnemen. Slijmerig bloedverlies, soms wat bruin van kleur kand de slijmprop zijn. Het verliezen van de slijmprop is volledig normaal aan het eind van de zwangerschap, dit kan een teken zijn dat het eind van de zwangerschap nadert.