Zwangerschapscontroles

Eerste controle
Tijdens uw eerste controle worden vragen gesteld over uw gezondheid, over de laatste menstruatie, eventuele vorige zwangerschappen, de gezondheid van uw familie en of u geïnformeerd wenst te worden over onderzoek naar de gezondheid van uw ongeboren kindje de zogenaamde ‘prenatale screening’. Het is belangrijk dat u dit weet voordat u op de praktijk komt. Het vergemakkelijkt namelijk deze controle, omdat u alvast over verschillende zaken heeft nagedacht. Deze eerste controle zal ongeveer 45 minuten in beslag nemen. Al uw gegevens zullen bij ons in de computer worden gezet en u krijgt zelf een kaart mee, met daarop al uw gegevens. Het is de bedoeling dat u deze kaart bij elk bezoek meebrengt, zodat deze compleet blijft. Het is handig om deze kaart mee te nemen als u op vakantie gaat, dan heeft u altijd alle gegevens bij de hand. U krijgt een verwijzing voor de termijnecho mee, zodat u daar zelf een afspraak voor kunt maken. U krijgt ook een laboratorium formulier mee. Het is de bedoeling dat u op korte termijn bloed laat afnemen in het ziekenhuis of in een gezondheidscentrum bij u in de buurt.
 
Vervolgcontroles
Een controle omvat standaard het meten van de bloeddruk, wegen, beoordeling van de groei van de baarmoeder en het luisteren naar de harttonen van de baby. (liever geen lotion op de buik smeren, dit veroorzaakt storende ruis). Later in de zwangerschap beoordelen we ook de groei en de ligging van de baby. Zo nodig wordt er urine- of bloedonderzoek gedaan. Er worden tips, adviezen en informatie gegeven omtrent zwangerschap, bevalling, kraambed, vader en moeder worden en natuurlijk krijgt u de gelegenheid tot het stellen van persoonlijke vragen.

Controleschema
Het schema van controles dat gebruikt wordt is als volgt. Tot 24 weken komt u om de 4 weken voor controle, daarna om de 3 weken. Na 32 weken komt u om de 2 weken. Vanaf ongeveer 36 weken komt u elke week. Afhankelijk van het verloop van uw zwangerschap zijn er soms meer of juist minder controles nodig.

De baarmoeder
Bij elke controle wordt de groei van de baarmoeder nagegaan. Via de buik tast de verloskundige de baarmoeder met de handen af. Zo kan zij vaststellen of het kind voldoende groeit. Vanaf 12 weken wordt er naar de harttonen van de baby geluisterd. Tijdens de eerste controle is het luisteren van het hartje nog niet mogelijk. De baarmoeder is dan nog niet boven het schaambotje gegroeid. In de laatste maanden wordt er naar de ligging van het kindje gevoeld. Oftewel de plaats van het hoofd, de billen en de rug. In de laatste weken wordt er gevoeld naar de indaling van het hoofd of de billen in het bekken.

De bloeddruk
Bij elke controle wordt uw bloeddruk gemeten. De bloeddruk bestaat uit een boven- en een onderdruk (bijvoorbeeld 120/60). Vooral de onderdruk is van belang. Tegen het eind van de zwangerschap kan deze wat hoger worden. Bij een hoge bloeddruk is extra zorg voor moeder en kind van belang. Een lage bloeddruk kan in de zwangerschap geen kwaad, maar kan wel vervelende klachten als duizeligheid veroorzaken.

Wegen
Zwangeren worden elke controle gewogen. Hier zijn verschillende redenen voor. Aan de hand van een begingewicht bepalen wij of het noodzakelijk is om glucose (suiker) onderzoek te doen. In het geval van flinke misselijkheid in combinatie met overgeven is het fijn om te weten hoeveel kilo's iemand daadwerkelijk afvalt. Of bij vocht vasthouden hoeveel kilo's iemand aankomt. Het kan zijn dat u tijdens de bevalling pijnstilling nodig heeft, de gynaecoloog die deze voorschrijft heeft hiervoor uw lengte en gewicht nodig. Een gemiddelde gewichtstoename in de zwangerschap is 12-15 kilo.

Urinecontrole
Vroeger werd bij elke zwangere, bij elke controle standaard de urine nagekeken op eiwit en glucose. Dit bleek bij gezonde zwangerschappen weinig zinvol. Als er bij u een gestoorde glucose (suiker) wordt verwacht of als uw kans hierop verhoogd is, zullen wij deze door middel van een bloedtest bepalen. Dit is namelijk veel betrouwbaarder. Op het moment van een verhoogde bloeddruk zal uw urine wel nagekeken worden op de aanwezigheid van eiwit.